Днес отбелязваме Европейският ден на шоколада :)
Тези ментови трюфели ги правя може би от 2 месеца,тогава си купих сметаната и шоколада,но внезапно шоколада изчезна :) след седмица отново купих шоколад и неговата съдба беше същата и това се повтори още няколко пъти. Дори колежката от Диди Стоянова от КУЛИНАРНАТА НЕДЕЛЯ ми беше купила хартиени формички за трюфели защото и бях споделила,че ще правя.Но и те не достигнаха до вкъщи за съжаление Диди е болна и се лекува в болница в момента,пожелавам и скорошно оздравяване.До днес когато купих шоколад и веднага се заех с приготвянето на тези неповторими шоколадови вълшебства.
Необходими продукти:
- Шоколад натурален или млечен 200гр
- Течна сладкарска сметана 100мл
- Ментова есенция 2-3 капки/може да използвате ликьор или каквото предпочитате/
- Сол 1/4 ч,л,
Начин на приготвяне:
Нарежете шоколада на малки парченца,Загрейте сметаната до температура на кипване в малка тенджера,но в никакъв случай не бива да завира.След като сметаната Ви е готова добавете шоколада на части и разбъркайте докато се разтопи,Добавете солта и есенцията и разбъркайте отново.Изсипете готовата смес върху хартия за печене и я оставете да се втвърди,този процес е най-добре да стане извън хладилника или фризера,защото част от вкусовите качества се губят,но ако сезона не позволява оставете шоколадовата смес в хладилника за поне 2 часа.
След като шоколада се втвърди достатъчно го извадете и с малка лъжичка гребнете част от сместа след това с ръце оформете кръгло топче.За по лесна работа с шоколада ръцете ви трябва да са студени/извъдете пликче с лед от фризера или просто един плик със замразени зеленчуци и от време на време охлаждайте ръцете си.Другият начин за по-лесна работа е да намажете ръцете си с малко мазнина.След като оформите трюфелите вариантите са много,може да ги поръсите с какао,да ги оваляте в натрошени ядки,да ги поръсите с кокос, щоколадови пръчици или да ги потопите в разтопен шоколад.Въпрос на вкус и въображение.
Няма коментари:
Публикуване на коментар