Късмети за деня на твоя сайт! Късметчето от вашето кафе! ЗАХАРНИ МЕЧТИ: Сладкиш с пресни смокини и мед

петък, 4 септември 2015 г.

Сладкиш с пресни смокини и мед




Голяма пауза направих в блога,но имам оправдание подготвях първият рожден ден на Елена,но за него ще ви разкажа в друга публикация.След като се върнахме от първото ни море с малката съм заредена с много нови сили за кулинарни приключения.Този сладкиш е може би най-вкусното нещо което съм приготвяла,до преди седмица дори не ядях смокини,но ми донесоха домашни и  направих този импровизиран сладкиш,който ми стана любим.Рецептата е авторска и съм много горда от резултата.



Необходими продукти:

  1. Яйца 4бр
  2. Брашно 12с.л.
  3. Захар 12с.л.
  4. Кисело мляко 1/2 ч.ч.
  5. Краве масло/разтопено/ 1/2 ч.ч.
  6. Бакпулвер 1бр
  7. Есенция ром 1ч.л.
  8. Сокът от две праскови
  9. Мед 4с.л.
  10. Смокини 30бр/средно големи-колкото орех/
Начин на приготвяне:

Яйцата и киселото мляко трябва да са на стайна температура.Маслото трябва да е разтопено но не горещо при смесването му с останалите компоненти.
В дълбока купа разбиваме яйцата на пухкав сняг,след това прибавяме захарта,есенцията и една супена лъжица мед и разбиваме до пълното разтваряне на захарта.Прибавяме киселото мляко и кравето масло като продължаваме да разбиваме с миксера.Пресяваме брашното заедно с бакпулвера и на няколко части го слагаме при яйчената смес като разбъркваме внимателно с шпатула.
Застиламе ринг за печене със свалящи се стени с хартия за печене,може да го направите и в тавичка,аз не използвах хартията за печене защото се оказа,че нямам налична,вместо това просто намазах формата с краве масло/сладкишът не залепна за моя радост/Изсипваме 1/2 от сместа в ринга и печем 10мин на 175 градуса без вентилатор на горен и долен реотан.През това време нарязваме смокините на шайбички с дебелина 3-4мм. Изсипваме сокът от прасковите в тиган,слагаме и 3 с.л. мед след което внимателно подреждаме смокините в тигана,оставяме сместа да се редуцира като от време на време разклащаме тигана.
След като са минали 10мин от печенето изваждаме ринга и подреждаме отгоре 1/2 от смокините.Трябва много да се внимава защото са доста крехки,аз ги изваждах с лъжица.Изсипваме отгоре останалата смес,разклащаме леко формата за да се разпредели добре и връщаме във фурната на 180градуса за 35мин.Изваждаме вече опеченият сладкиш подреждаме останалите смокини и връщаме във фурната за още 6-7мин.
След като сладкиша се охлади добре с четка намазваме смокините с останалият сос от меда и прасковите.







Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...