Тази торта определено приятно ме изненада с вкуса си,комбинацията от шоколадови блатове и тахан халва е невероятно вкусна.Определено си заслужава да се направи.Съжалявам единствено,че бях толкова нетърпелива да я опитам,че я разрязах почти веднага след приготвянето и крема не беше стегнал достатъчно,но след като постоя няколко часа в хладилника всичко беше наред.
Необходими продукти за блатовете:
/тората с размер 18-22см/
- Яйца 3бр
- Брашно 125гр
- Бакпулвер 1пакетче
- Захар 150гр
- Краве масло 125гр
- Олио 3с.л.
- Какао 20гр
Необходими продукти за крема:
- Жълтъци 4бр
- Сметана/течна/ 250гр
- Прясно мляко 250гр
- Краве масло 60гр
- Захар 60гр
- Брашно 5с.л.
- Царевично нишесте 3с.л.
- Тахан халва 250гр
Начин на приготвяне
За блата:Разбиваме маслото/ на стайна температура/ и захарта и прибавяме олиото.След това едно по-едно добавяме яйцата и разбиваме на ниска скорост на миксера. В отделна купа смесваме,брашното,бакпулвера и какаото и постепенно ги прибавяме към яйчената смес като разбъркваме внимателно с шпатула.Печем на 180градуса до суха клечка.След като блата се е охладил го разрязваме на две.Тези блатове са страхотни много са сочни и нямат нужда от сиропиране.
За крема: Разбиваме жълтъците с малка част от млякото и прибавяме нишестето и брашното така,че да се получи кашичка. На котлона кипваме останалото мляко и сметаната като добавим захарта и кравето масло към тях.След ката заври,намаляваме котлона почти на най-ниската степен и прибавяме сместа с жълтъците при не прекъснато бъркане.Варим до сгъстяване на крема:5-7мин/
Оставяме го леко да се охлади и прибавяме нарязаната на ситно халва и разбъркваме.
Разрязваме изстиналият блат на две и сглобяваме тортата в ринг и прибираме за няколко часа в хладилника.Аз използвах фондан за декорация,но ако искате може да си оставите малко количество крем,да залеете отгоре и да поръсите с настърган шоколад.
Няма коментари:
Публикуване на коментар