Късмети за деня на твоя сайт! Късметчето от вашето кафе! ЗАХАРНИ МЕЧТИ: Ябълков сладкиш

четвъртък, 10 септември 2015 г.

Ябълков сладкиш





Започнат ли да падат листата от дърветата се сещам за ябълков пай.Днес времето е много мрачно,вали дъжд и духа вятър и след сутрешната разходка с детето в парка си събирахме шишарки,изпих си кафенцето под едно дърво заедно с любимото си списание и ми дойде вдъхновението за готвене :) Рецептата която днес ще Ви представя е нещо средно между сладкиш и пай.Прилича на пай заради масленото тесто,но кремът ми придава една сочност и много нежен и деликатен вкус.





Необходими продукти за тестото:
 Рецептата за тестото е от Пекарната на Рудолф


  1. Брашно 300грама
  2. Захар 100гр
  3. Сол 1/2 ч.л.
  4. Яйце 1бр
  5. Краве масло 200гр
  6. Вода 2с.л. студена
Необходими продукти за крема:

  1. Прясно мляко 500мл
  2. Жълтъци 3бр
  3. Захар 4с.л.
  4. Мед 2с.л./аз използвах акациев/
  5. Брашно 4с.л.
  6. Царевично нишесте 1с.л.
Ябълки 5бр за розичките:



Начин на приготвяне:

 За тестото брашното се пресява,прави се кладенче и в него се чуква яйцето,слага се захарта,солта,кравето масло нарязано на кубчета/студено/ и водата.От тези продукти се омесва тесто и се покрива с прозрачно фолио за да престой 30-40мин в хладилника.
През това време си приготвяме крема.От изброените продукти забъркайте кашичка като към брашното прибавите,захарта,царевичното нишесте,леко разбитите жълтъци,меда и прясното мляко.Сварете крема на умерен огън до сгъстяването му при непрекъснато бъркана.След като сте получили желаната консистенция свалете от котлона и оставете да се охлади,като разбърквате от време на време за да не хване коричка.Ябълките се режат с белачка на много тънко и се оформят розичките.

Разточваме тестото и го слагаме в тавичка/предварително намазана с мазнина,ако е необходимо притиснете с пръсти за да разпределите равномерно..След това изсипете изстиналият крем и подредете розичките.Печем в предваритено загрята фурна на 180градуса  до готовност.След като ябълковият сладкиш се изпече го оставете да изстине напълно преди да го разрежете за да се стегне кремът добре.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...